{ "title": "Fibromiyalji Atakları", "image": "https://www.fibromiyalji.gen.tr/images/fibromiyalji-ataklari.jpg", "date": "20.01.2024 14:08:20", "author": "gökhan gülkal", "article": [ { "article": "
Fibromiyalji Atakları; Bazı doktorlar günümüzde Fibromiyalji Sendromu'nun (FMS) bir hastalık olmadığını savunmaktadırlar. Ama yaşam kalitesi aynı şikâyetlerle yıllardır düşmüş hastalara yardımcı olabilmek için bu tablonun hastalık olarak kabul edilmesi gerekmektedir.

Fibromiyalji sendromu teşhisi konulan hastalarda 3 ana şikâyet vardır: Depresyon veya depressif ruh hali, ağrılı çok sayıda hassas nokta ve uyku bozukluğu.

Araştırmalar Fibromiyalji Sendromu'nun kesin sebeplerini gösterememekle birlikte bazı teoriler mevcuttur. Bunlardan biri Fibromiyalji Sendromu'nu bazı stres faktörlerinin başlattığı yönündedir. Başka olası nedenler; Azalmış ağrı toleransı, sinir sisteminde ağrı ile ilgili kimyasal maddelerin anormal üretimi, bozulmuş uyku kalıpları ve buna bağlı olarak güçsüzlük ve düşük serotonin düzeyi, vücutta büyüme hormonunun (Growth hormone) düşük seviyede olması.

Fibromiyalji Atakların Seyri

Fibromiyalji Atakları kas ve tendonlarda ağrı ve acı ile seyreder. Kadınlarda sık görülür, ilk şikâyetlerin ortaya çıkışı genellikle 30-35 yaşlarda olu, menopozla birlikte özellikle orta yaşta şiddetlenir. Hassas nokta olarak anılan ve vücudun çeşitli yerlerindeki kaslarda ağrılı alanlar oluşur. Ağrılar çoğunlukla sırt, omuz, bel ve boyun bölgesinde hissedilir. Bazı noktalar hafif dokunmalara karşı bile hassastır. Görülen Ağrılar özellikle istirahat halinde daha belirgin olup, çoğunlukla egzersiz ve günlük aktiviteler sırasında daha az hissedilir. İlerleyen zamanlarda uyku değişiklikleri, stres, hava koşulları, yolculuk, ağır fiziksel aktivite ya da hareketsizlik ile yoğunlaşır. Birçok hasta aslında ağrının bel, kalça, sırt, boyun veya omuz bölgesinde hiç kaybolmadığını belirtir.

Sık görülen diğer belirtiler; baş ağrısı, uyku bozuklukları, depresyon, kronik yorgunluk, el ve ayaklarda hissizlik ve batmalar, güçsüzlük hissi ve baş dönmesi, bağırsaklarda huzursuzluk, kabızlık ve ishal dönemleri, huzursuz bacak sendromu, fibrofog olarak tanımlanan bilinçte bulanıklık anları, göz kuruluğudur. Günlük rutinin bozulması ve stres sıklıkla Fibromiyalji Ataklarını kötüleştirir.

Hastaların pek çoğu daha önceki muayeneler sırasında bir probleminin olmadığını, radyolojik ve laboratuvar incelemelerin normal çıktığını ve sorununun psikolojik olduğunu duymuştur. Bu durum, hastayı yakın çevresineve ailesine hatta kendine karşı güç durumda bırakabilir. Ama fibromiyalji sendromu, muayene esnasında hekimin kaslardaki hassas noktaları tespiti ve benzer şikâyetleri ortaya çıkaran diğer hastalıkları ekarte etmesiyle teşhis edilir.

Fibromiyalji Ataklarının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Fibromiyalji sendromunun tedavisi atakların şiddetine ve genel tabloyaa göre değişir. Hastalığın başlangıcı bir strese dayanıyorsa bu stresin ortadan kaldırılması ile ataklarda kendiliğinden düzelme olabilir. Eğer stres yok edilemiyorsa ilaç tedavisine ihtiyaç duyulabilir. Hafif ağrı kesicilerden başlayarak, sırasıyla narkotik olmayan güçlü ağrı kesicilere kadar çeşitli ilaçlar kullanılır. Çok ağrılı bazı hastaların tedavisinde tetik nokta enjeksiyonlarına da başvurulur.

Uyku kalitesinin iyileştirilmesi önemlidir. Bilinen antidepresan ilaçlara ek olarak, bitkisel kaynaklı birtakım ilaçlar önerilebilir. Burada amaç vücutta ağrı ile ilgili bazı kimyasal maddeleri düzenlemektir. Uyku düzenine azami dikkati gösterip, kahve ve çay tüketiminde dikkatli olunması, uyku zamanı ve yerine dikkat edilmesi elzemdir.

Kardiyovasküler uygunluğun artırıldığı bir egzersiz programı ve Kaslara germe tedavinin ikinci, belki de en önemli bölümüdür. Aerobik egzersizler olarak tanımlanan ve vücudun oksijen ihtiyacının yüksek olduğu; koşmak, yürümek, yüzmek, bisiklet gibi egzersizler haftada 3 kere 30 dakika süreyle tekrarlanmalıdır. Kalp ve akciğer fonksiyonlarını arttıran bu egzersizler ayrıca gergin-ağrılı kaslara germe uygular. Hasta doktorundan bu konuda bir program almalıdır.

Bunların dışında çeşitli gevşeme yöntemleri de Fibromiyalji Ataklarına karşıyardımcı olur. Hastalar özel masaj tekniklerinden oluşan fizik tedavi yöntemleri, plates ve yoga'dan çok faydalanırlar.
" } ] }