{ "title": "Fibromiyalji Tanı Kriterleri", "image": "https://www.fibromiyalji.gen.tr/images/fibromiyalji-tani-kriterleri.jpg", "date": "19.01.2024 07:05:44", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Fibromiyalji tanı kriterleri, fibromiyalji hastalarında en önemli tanı kriterleri arasında derin kas ağrısı, vücuttaki ağrılı noktalar ile sabah sertliğinin olmasıdır. Bunun yanında hastaların uyku düzensizliği çekmesi, anksiyete, yorgunluk gibi sorunlarının olması normaldir. Hastalığa tanı konurken doktor fibromiyalji tanı kriterleri üzerinde değerlendirme yaparak hastayı izler.

Fibromiyalji tanı kriterleri nelerdir?
Fibromiyalji tanı kriterleri

Ağrı: bu tanı kriteri fibromiyalji hastalarının yaklaşık %97 kadarını etkiler. Ağrı bu hastalığın karakteristik özelliğidir. Ayrıca hastaların tıbbi destek almasını sağlayan etken ağrıdır. Eklem romatizması ağrılarından farkı, fibromiyalji ağrısının tüm vücutta etkili olmasıdır. Derin şekilde hissedilen ağrı, keskin, zonklayıcı, hafif şekilde olabilir. Aynı zamanda eklem çevresinde, kas ve tendonlarda, bağ dokusunda da ağrı hissedilebilir. Ağrı çoğu hastada gelip geçici olur, vücutta gezinir.

Ağrılı hassas noktalar: Fibromiyalji tanı kriterleri arasında ağrıya, sancıya eşlik eden, parmakla bastırıldığı zaman acı hissedilen hassas noktalar ya da eklem çevresinde sınırlı hassas bölgelerde olabilir. Burada ağrı olan yer eklemler değil, çevresindeki dokular yani hassas noktalardır. Bunlar çoğunlukla derin ağrı şeklinde hissedilmez. Deri yüzeyinden hissedilen ağrı belirli bir bölgeyle sınırlı olur. Fibromiyalji hastalarındaki hassas noktalar rastlantısal değildir. Vücutta bilinebilir yerlerdir. Fibromiyalji hastası olmayan kişilerde aynı bölgelere basınç uygulandığında, kişi basınç hisseder. Hastalar ise bunun yanında aşırı ağrı hisseder.

Yorgunluk: Yorgunluk fibromiyalji için başka bir tanı kriteridir. Hastalarda yorgunluk sürekli olur, kısıtlayıcı, geçmeyen şekilde hissedilir. Yeterince uyku uyuyan hastalar bile yorgunluk hisseder. Bazıları bunu gripte hissedilen halsizliğe benzetir, bazıları uzun süre çalışmadan sonra, uykusuzluktan sonra hissedilen yorgunluğa benzetir. Fibromiyalji hastalarında yorgunluk sabah kalkıldığında, hafif aktivitelerin sonunda ya da bunlara başlamadan, egzersiz yapamayacak şekilde kendini yorgun hissetme, işyerinde, cinsel ilişkiye girmeden yorgun hissetme şeklinde oluşur.

Uyku bozuklukları: Fibromiyalji tanı kriterleri arasında hastaların çoğunda uyku sorunları yaşanır. Hastalar uykuya dalmakta sorun yaşamasa da uykuları kolay bölünür ve hafif olur. Sabah dinlenmeden kalkarlar. Bu hastalarda kalıcı yorgunluğa neden olur. Hastaların beyin aktiviteleri uykuda da sürer. Yapılan uyku laboratuvarı testlerinde, hastaların derin uykusundaki kesintiler belirlenmiştir. Yani derin uyku zamanı hastalarda azdır.

Sabah sertliği: Hastalarda sabah sertliği olması önemli tanı kriterleri arasındadır. Sertlik vücutta geniş alanı kapsayabilir. Sırtı, kol ve bacak kaslarını, eklemleri etkileyebilir. Hastalar güne başlamadan önce gevşeme ihtiyacı hisseder. Bu sorun bazılarında birkaç dakika sürerken, bazılarında yarım saate hatta gün boyu kadar etkili olabilir. Fibromiyalji hastalığında hissedilen sabah sertliği oldukça ağrılı olur.

Depresyon: bu hastalardaki önemli belirtiler arasındadır. Fibromiyalji hastalarının dörtte birinde majör depresyon olduğu belirlenmiştir. Hastaların yarısında da yaşam boyu depresyon olduğu görülmüştür. Hastaların çektiği ağrı ve yorgunluk strese, anksiyeteye neden olabilir. Hastaların aktifliği azaldığından, içe kapanıklılık dolayısıyla depresyon ortaya çıkar.

Ellerde şişme ve karıncalanma: bu tür nörolojik tanı kriterleri hastaların çoğunda etkili olur. Genellikle sabah sertliği ile ellerde şişkinlik ve karıncalanma görülür. Süresi belli olmayan yakınmalar genellikle fazla kısıtlayıcı olmaz.

Kronik baş ağrısı: Hastaların %70 kadarında migren türü kronik baş ağrısı fibromiyalji tanı kriterleri arasındadır. Özellikle sırtın üstündeki, boyundaki ağrılar hastalarda baş ağrısına neden olabilir.

İrritabl bağırsak sendromu: Fibromiyalji hastalarında kabızlık, karın ağrısı, ishal, kusma, gaz gibi etkilerle ortaya bu sorun sıkça görülür.

İdrar yapma sıklığı: Hastaların dörtte birinde acilen idrara çıkma, idrar tutamama, ağrılı idrar gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

Adet dönemi krampları: bu sorun hastalarda %30-40 oranında etkili olur. Kadınları daha fazla etkileyen fibromiyalji, adet kramplarına neden olabilir, bu yaşam boyu da devam edebilir.

Fibromiyalji tanı kriterleri hastalığın teşhis edilmesinde oldukça önemlidir. Bu yüzden tıbbi tetkiklerden ziyade hastalardaki belirtiler özenle değerlendirilir.
" } ] }