{ "title": "Fibromiyalji ve Hamilelik", "image": "https://www.fibromiyalji.gen.tr/images/fibromiyalji-ve-hamilelik.jpg", "date": "20.01.2024 12:38:45", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "
Fibromiyalji ve Hamilelik; Sır kısmında devamlı karıncalanma hassasiyet, ağrı ya da acıma, yanma gibi bazı şikâyetlerin olması fibromiyalji ismi verilen oldukça sık görülen bir romatizma olma ihtimalini göstermektedir. Bu hastalık aslında kasların kemiğe yapışmış olduğu bölgeler ile kemikleri etkilemektedir. Bu hastalık bir eklem hastalığı değildir. Şekil bozukluğu yapmaz ve eklemi tutmaz. İltihaplı olmayan bir çeşit yumuşak doku romatizmasıdır. Bayanlarda erkeklere göre tam yedi kat daha fazla görülmektedir. Daha çok yetişkin kişilerin (35-60 yaş) hastalık türüdür. Fibromiyaljinin en büyük belirtisi karıncalanma ve ağrı hissidir. Boyun ve omuz gibi sadece tek bir kısımda olabildiği gibi çok yaygın bir şekilde hissedilir. Fibromiyalji ağrısı hasta kişiler tarafından kemirici ağrı, yanma, üşüme, yanma veya hassasiyet gibi farklı türlerde tarif edilebilir. Ağrıya ayak ve ellerde şişlik hissi de eşlik etmektedir. Hissedilen ağrı gün içerisinde, ese, hava koşullarına ve uyku bozukluklarına bağlı olarak farklılık gösterir. Hissedilen ağrı bazen de vücudun bir yarısında daha çok hissedilmektedir. Ağrı çoğunlukla fizik muayene normal ve hasta kişilerin sağlıklı görünümde olsa bile kasların ayrıntılı olarak muayenesi ile belli noktalar üzerinde bu hastalık türü için tipik hassas noktalar bulunmaktadır. Fibromiyalji teşhisi hasta kişide belirli hassas ve yaygın ağrı noktaların varlığı ile klinik olarak konmaktadır. Bu hastalık türüne özel rön bulgusu veya özel laboratuvar testi yoktur. Yapılan testler ancak fibromiyalji benzer bulgular yapılan başka hastalık türlerinin (Enfeksiyon, tiroit bozukluklar, lupus ve romatoid ait) ayırt edilebilmesinde yardımcı olmaktadır. Detaylı bir şekilde hastalığı hikayesinin alınması ile fizik muayene uygulanması ve yorgunluk ve kronik ağrıya sebep olan başka hastalıklardan ayırt edilmesi gerekir.

Fibromiyalji Hastalığının Tedavisinde
Egzersiz Tedavisi ve Fizik Tedavi Nasıl Yapılır?

Fibromiyalji hastalığınını tedavisinde iki esas amacı ağrılı ve gergin kasları gevşetmek ile kalp damar uyumunu artırmaktır. Yapılan sıcak uygulamalardan hemen, hemen bütün hasta kişiler yararlanır.

Fibromiyalji Hastalığı İlaç Tedavisi Nasıl Yapılır?

Romatizmal hastalık türlerinde ağrının tedavisinde çok sık bir şekilde steroid olmayan antiinflamatuvar ilaçların kullanımı fibromiyalji hastalığında çok fazla bir yeri yoktur. Bunların yerine kasları gevşetmeye, derin uykuyu sağlamaya yönelik ilaç tedavisi daha da faydalı olur. Kullanılan bu ilaçların birçoğu depresyon tedavisinde kullanılır. Ancak fibromiyalji tedavisinde kullanılmakta olan dozlar depresyonda gerekenden çok daha düşük dozda olur. Gün içerisinde devam eden ağız kuruluğu, uyku hali ve kabızlık gibi yan etkisi olan bu ilaçların mutlaka doktor tarafından koolünde kullanılması gerekir. Ayrıca gebe olan bayanların bu ilaçları kullanmamaları gerekir.

Fibromiyalji Hastalığı Yüzmek

Fibromiyalji hastalığı için en faydalı spor türüdür. Ayrıca sıkıntı, moral bozukluğu, depresyon ve es gibi olayların bu hastalığı tetiklemektedir. Bu sebepten dolayı stresten uzak bir yaşam sürmeniz gerekir.
" } ] }