{ "title": "Fibromiyalji", "image": "https://www.fibromiyalji.gen.tr/images/fibromiyalji(1).jpg", "date": "19.01.2024 10:32:23", "author": "Zerda", "article": [ { "article": "
Fibromiyalji, kronik ağrı, huzursuzluk ve uyku bozukluklarıyla seyreden bir hastalıktır. Fibromiyalji de ağrı kas ve yumuşak doku kaynaklı olarak hissedilir. B u nedenle yıllarca bir kas iskelet rahatsızlığı olarak düşünülmüştür. Fakat yeni geliştirilen beyin görüntüleme teknikleri ile bilim adamları fibromiyaljinin merkezi sinir sistemi kaynaklı anormal ağrı hissi olduğu bulunmuştur. Araştırmalar toplumun %5'te fibromiyolji hastalığının görüldüğünü göstermektedir.

Kadınlar da erkeklere göre görülme oranı daha yüksektir. Sadece ABD de 15 milyon fibromiyalji hastası kayıt altına alınmıştır. Dünya çapında hastalık etnik farklılık göstermemekte ve ortalama olarak aynı oranlarda görülmektedir. Fibromiyalji sadece yetişkinlerin değil çocukluk çağının da bir hastalığıdır.

Fibromiyalji aşırı spor yapanlarda daha çok görülmektedir. Spor sırasında oluşan laktik asit fazlalığı uzun antrenmanlarda beyindeki ağrı bölgesinin ağrı hissi eşiğine düşürür. Uzun yıllar ağır aktivite gerektiren sporları yapanlarda fibromiyalji tedavisine dirençte fazladır.

Fibromiyaljinin Belirtileri Nelerdir?

Fibromiyaljinin ağrı, yorgunluk, uyku bozukluğu şeklinde üç genel belirtisi vardır. Fibromiyalji de ağrı batıcı tarzda bazen kramplarla seyreden ve vücudun farklı bölgelerinde gezici özellik gösteren bir ağrıdır. Kişiler genellikle kronik yorgunluk hissederler. İlerleyen dönemlerde günlük aktivitelerini gerçekleştiremeyecek kadar halsiz olurlar. Fibromiyalji olan birçok kişi uyumakta zorluk çeker ve uyandıklarında kendilerini yorgun hissederler. Ağrı eşiği düşük olan fibromiyalji hastaların da derin uyku evresi çok kısa yaşanır. Sabah yorgunluğu bu nedenle olur. Uyku sorunları, migren, karında şişlik, kabızlık, adet dönemlerinde düzensizlik ve adet süresinin uzaması gibi belirtilere neden olur. Aslında fibromiyalji vücut biyoritmini bozan bir hastalıktır.

Fibromiyaljinin Tanısı Nasıl Konulur?

Fibromiyalji uzun yıllar gizemli hastalık olarak isimlendirilmiştir. Nedeni halen tam olarak bilinmemekle birlikte modern hayatın getirdiği stres ve şehir insanının bilinçsiz spor aktivitelerin de bulunması suçlanmaktadır. Fibromiyalji tanısı hekimin belirti ve risk faktörlerini göz önünde bulundurulması ile konur. Fibromiyalji tanısı kesinleştirilmeden önce ortopedik, nörolojik ve diğer organik sebepler ekarte edilmelidir.

Fibromiyalji Tedavisi Nasıl Yapılır?

Fibromiyalji tedavisinde en önemli madde hastanın hastalığı konusunda eğitilmesidir. Non steroid, anti inflamatuar ağrı kesiciler, yüzeysel kremler, anti depresanlar tedavide kullanılır. Fiziksel aktiviteler tamamen kısıtlanmaz.
" } ] }