{ "title": "Yumuşak Doku Romatizması Fibromiyalji", "image": "https://www.fibromiyalji.gen.tr/images/yumusak-doku-romatizmasi-fibromiyalji.jpg", "date": "20.01.2024 00:24:10", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Yumuşak doku romatizması fibromiyalji, toplumda yaygın olarak etkili olsa da çoğu zaman ihmal edilen teşhisi yapılamayan bir rahatsızlıktır. Bundan kadınlar erkeklere nazaran daha fazla etkilenir. Fibromiyalji denilen yumuşak doku romatizması olan bu rahatsızlık daha çok sırtın üst kısmında, boyunda, kalçalarda etkili olan kas ve eklem ağrılarıyla kendini gösteren bir rahatsızlıktır. Bu tür ağrılar çeken kişiler genellikle bunları yorgunlukla, ters hareket etmekle, yatarken uygun pozisyon ya da zeminde uyumamış olmakla ya da buna benzer bir sebeple ilişkilendirdiklerinden pek ciddiye almamakta, dolayısıyla tıbbi destek almakta gecikmektedir.

Bu hastalığın kadınlarda daha fazla görülmesinin bazı nedenleri bulunmaktadır. Kadınlarda adet dönemlerinde, gebelikte, menopozda hormon değerlerindeki değişim yüzünden yaşanan stres, kaygı gibi etkenler vücudun zorlanmasına neden olmaktadır. Bunlar fibromiyalji hastalığının oluşmasına uygun zemin hazırlamaktadır. Yapılan kortizol hormon çalışmaları kadınlarda menopoz ve stresin fibromiyalji üzerindeki etkinliğini belirlemiştir. Bunların dışında kadınlarda spor aktivitelerinin az olması, evde iş yaparken vücutlarına fazla yüklenmeleri, özellikle evde eşyaların yerini değiştirme gibi işleri yapmaları yumuşak doku romatizması fibromiyalji açısından risk faktörleridir.

Yumuşak doku romatizması fibromiyalji neden olur?

Bu rahatsızlığın neden olduğuna dair tıpta henüz kesin bilgiler bulunmamaktadır. Buna rağmen hastalarda izlendiğine göre depresyon, aşırı stres, uykuların düzensiz olması gibi unsurların hastalığı tetiklediği belirlenmiştir. Soğuk ve sıcak farklılıkları gibi bazı çevresel etkenlerde hastalığın oluşmasında risk faktörü olarak kabul edilir. Özellikle işkolik, mükemmeliyetçi kişilik yapısında olan kişilerde bu rahatsızlık daha fazla etkili olmaktadır. Fibromiyalji tanısında en önemli şikâyetler ise uzun süre devam eden ve vücutta en fazla sırtta, kalça ve boyundaki ağrılar, bu alanlarda ortaya çıkan karıncalanma, his kaybı, ağrılarla birlikte görülen baş ağrısı gibi yakınmalardır.

Yumuşak doku romatizması fibromiyalji tedavisi nasıl yapılır?

Hastalara fibromiyalji tanısı konulduğunda, en etkin tedavi yolu fizik tedavi yöntemleridir. Doktorun uygun göreceği aralıklarda, yoğunlukta uygulanan fizik tedavi sayesinde hastalardaki ağrı yakınmaları önemli oranda azaltılmaktadır. Buna rağmen hastalığın neden olduğu ağrılar tamamen ortadan kalkmaz.

Toplumda en fazla 30 yaş üzeri kişilerde daha çok kadınlarda görülen yumuşak doku romatizması fibromiyalji, vücuttaki etkilerinin zamanla orantılı olması nedeniyle yakınmalar devam edecektir. Özellikle teşhisi geç dönemde yapılmış olursa, ağrılar nispeten etkili olmaya devam eder. Fizik tedaviye devam ederken, hastaların analjezik yani ağrı kesici ilaçlarda kullanması daha etkili olur. Yaşam kalitesinin arttırılmasında bu şekilde tedavi uygulanması oldukça faydalı olur.

Yumuşak doku romatizması fibromiyalji hastalığından korunmak için ne yapılmalı?

Bu rahatsızlıktan korunmak için fazla kilolu olmamak, stresten kaçınmak, günlük yaşamda düzenli egzersizlerin yapılması, özellikle kaslara yönelik hafif masajların yapılması faydalı olur. Bu tür etkenler her türlü hastalığı tetikleyen olumsuzluklardır. Bu yüzden yaşamın erken döneminden itibaren sağlıklı beslenme, sağlıklı yaşam kriterlerine uyulmalıdır.
" } ] }