Fibromiyalji Ozon Tedavisi
25 Temmuz 2024

Fibromiyalji Ozon Tedavisi


Fibromiyalji, kaslarda küçük odakların kanlanmasının bozulduğu ve oksijenlenmesinin azaldığı bir durumdur. Bu bölgelerde zamanla iltihapsız yangı, yani inflamasyon, gelişebilir. Hastalar genellikle ağrı kesicilerden fayda görmezler. Dolaşım bozukluğunun giderilmesi, ağrının azalmasına yardımcı olabilir. Ozon tedavisi, bu bölgelerdeki kanlanmayı düzenler ve kırmızı kan hücrelerinin daha fazla oksijen bırakmasına yardımcı olur. Fibromiyalji ozon tedavisinde, 10 seanslık bir tedavi süreci sonrasında tam iyilik hali sağlanabilmektedir. Ozon tedavisinden sonra oksijensizlik ve kanlanma sorunları çözüldüğü için ağrıya neden olan iltihapsız yangı da ortadan kalkar. Bu sayede, hastaların ağrı kesici ilaçlara ihtiyaç duymaları azalabilir ve karaciğer ile böbrekler korunmuş olur, çünkü ilaçlar vücuttan ya karaciğer ya da böbrek yoluyla atılmaktadır.

Ozon Nedir?

Ozon, üç molekül atomundan oluşan gaz halinde bir moleküldür. Oksijen molekülü kararlı bir moleküldür, ozon ise kararsızdır. Ozon gazı, Alman kimya uzmanı Christian Friedrich Schönbein tarafından 1839 yılında keşfedilmiştir. Ozon, ilk yıllarda dezenfeksiyon amacıyla kullanılmıştır; özellikle su arıtma tesislerinde dezenfeksiyon amacıyla kullanılmıştır. Ozon, virüs ve bakterileri öldürmekle kalmaz, tüm mikroorganizmaları ve toksinleri de yok eder. Ozon molekülü oda sıcaklığında renksiz, karakteristik kokusu olan bir gazdır. Ozonun anlamı "koklamak"tır. Dünyanın pek çok yerinde içme suyu dezenfektanı olarak kullanılmaktadır.

Ozonun tedavi amaçlı kullanılmaya başlanması, Birinci Dünya Savaşı sırasında Alman askerlerinin kangren ve benzeri ciddi yaralarının tedavi edilmesi amacıyla olmuştur. Daha sonraki dönemlerde pek çok bilim insanı bu konu üzerine çalışmalar yapmış ve vakalar üzerinde seri bir şekilde kullanmaya başlamışlardır. Medikal olarak ozon tedavi amaçlı kullanılacaksa, saf ozon ve saf oksijen karışımı şeklinde kullanılır. Bu karışımda ozon en fazla yüzde beş, oksijen ise en az yüzde 95 oranında olmalıdır. Ozon terapisti, bu konuda uzman olmalı ve hastalığın durumuna göre uygulanacak doğru dozu belirleyip doğru bir şekilde uygulamalıdır.

Fibromiyalji Ozon Tedavisi Temel İlkeleri

Ozon tedavisi, belli miktarda oksijen-ozon karışımının vücut boşluklarına ya da dolaşım sistemine verilmesidir. Ozon tedavisi, intravenöz, kas içi, eklem içi, karın içi, makat içi, omurilik disklerinin içine uygulanabildiği gibi deri üstüne de uygulanabilmektedir. Ozon tedavisinde bir miktar kan vücut dışına alınır ve ozona dayanıklılık testi yapılır. Bu test, bir şişede beş on dakika oksijen-ozon karışımı ile temas ettikten sonra tekrar aynı kişiye verilmesi şeklinde yapılır. Bu uygulama şekline otohemoterapi denilmektedir.

Ozon Tedavisi Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ozon asla saf olarak hastalara verilmemelidir. Belirli oranlarda oksijen ile karıştırılarak verilmelidir. Bu karışımda yüzde 95 oranında oksijen olmalı, ozon ise yüzde beşten fazla olmamalıdır. Normal oda havasının ozon-oksijen karışımına girmesi kesinlikle engellenmelidir. Ozon tedavisi yapılırken ozona dayanıklı malzemelerin kullanılması gerekmektedir. Bu malzemeler paslanmaz çelik, nötral cam ve teflondur.

Ozon Tedavisinin Uygulama Metotları

Ozon tedavisi, hastanın şikayetlerine göre farklı şekillerde uygulanabilir.

  • Major Hemoterapi: Hastadan alınan yüz mililitre kanın ozonlanarak tekrar hastanın kan dolaşımına verilmesidir.
  • Minör Hemoterapi: Hastadan alınan on mililitre kadar kanın ozonlanarak ağrı olan kasların içerisine zerk edilmesidir.
  • Rektal İnsüflasyon: Uzmanın ayarladığı uygun miktarda ozon gazının doğrudan rektal yoldan bağırsakların içerisine verilme işlemidir.
  • İntraartiküler Ozon Enjeksiyonları: Ozon uzmanının belirlediği gazın doğrudan hastalıklı eklem içerisine verilmesi işlemidir.
  • Deriye Ozon Uygulamaları: Bu uygulamadan önce ozona dayanıklı bir metalle hastalıklı deri bölgesi kaplanır. Daha sonra o bölgeye ozon gazının direkt uygulanması işlemidir.
  • Diğer Lokal Uygulamalar: Diş ve diş eti hastalıklarında, ayrıca bel fıtığı vakalarında da ozon tedavisi uygulanabilmektedir.

Ozon Tedavisinin Yan Etkileri

Ozon tedavisinin yan etkisi yok denecek kadar azdır. Genellikle uygulama sırasında yapılan hatalara bağlı olarak lokal komplikasyonlar gelişebilmektedir. Erken dönem gebeliklerde, ACE inhibitörü kullananlarda, hipertiroidi, kanama bozukluğu olanlarda, kardiyovasküler hastalıklarda ve astım hastalığı olanlarda ozon tedavisinin kullanılması sakıncalı olabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Kuşeyr

25 Temmuz 2024 Perşembe

Fibromiyalji hastası olarak ozon tedavisinin kaslardaki kanlanma ve oksijenlenme sorunlarını nasıl düzelttiğini merak ediyorum. Gerçekten 10 seans sonrası tam iyilik hali mümkün mü ve ağrı kesicilere olan ihtiyacım azalacak mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Kuşeyr,

Ozon tedavisinin fibromiyalji hastaları için faydalı olabileceği düşünülüyor, özellikle kaslardaki kanlanma ve oksijenlenme sorunlarını iyileştirme potansiyeli üzerinde duruluyor. Ancak, herkesin tedaviye verdiği yanıt farklı olabilir. 10 seans sonrasında tam iyilik hali garanti edilemeyebilir, fakat semptomlarınızda belirgin bir iyileşme görme şansınız olabilir. Ağrı kesicilere olan ihtiyacınızın azalması da kişisel yanıta bağlıdır. Bu nedenle, tedaviye başlamadan önce doktorunuzla detaylı bir şekilde görüşmeniz ve beklentilerinizi netleştirmeniz önemli. Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Fibromiyalji Fizik Tedavi

Fibromiyalji Fizik Tedavi

Haber Bülteni